Közeleg az új hulladékgazdálkodási törvény: Hogyan érinti a gyártókat az új EPR szabályozás?

2023. 07.01-től új, a gyártó cégeket széles körben érintő hulladékgazdálkodási szabályozás lép életbe Kiterjesztett Gyártói Felelősség, azaz EPR néven a 80/2023 (III.14.) Kormányrendelet értelmében.

Az ISYS-ON Kft. Partnereinek magas fokú támogatásának érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a szabályozási környezet változásait.


A közeljövőben életbe lépő hulladékgazdálkodási szabályozás a termelő- és gyártócégek életében alapvető változásokat hoz.


A rendelet minden olyan gazdálkodó számára bevallási és fizetési kötelezettséget ír elő, aki csomagolt termékeket importál, vagy belföldön értékesített termékeihez csomagolást használ. Az új szabályozás nyomán új, összetett nyilvántartási követelmények is bevezetésre kerülnek.


Fontos kiemelni, hogy a szabályozás megszegése esetén különböző szankciók kerültek kilátásba, így többek között pénzbírság vagy akár az adott termék forgalmazásának felfüggesztése is.


Az új QAD EPR modul segítségével a QAD Enterprise Applications még hatékonyabb támogatást nyújthat ebben a témakörben. Az új modul lehetővé teszi a Partnerek számára a hulladékkezeléshez kapcsolódó adatok pontosabb nyilvántartását, valamint a kötelező bevallások egyszerű és megbízható elkészítését. A funkcionális bővítések révén további lehetőségek nyílnak az adatok elemzésére és a lehető legeredményesebb hulladékkezelési stratégiák kidolgozására.


Az ISYS-ON Kft. az új szabályozásról a közelmúltban Partner fórumot szervezett, mely nagy sikerrel zárult. A kiemelt érdeklődésre való tekintettel a közeljövőben szakmai workshop kerül megrendezésre az új modullal kapcsolatban, amelyre számos vállalat jelezte részvételi szándékát.


Az Új EPR modul az ősz folyamán hatályba lépő szabályozásra az érdeklődő ügyfeleink részére rendelkezésre áll.